Uppsluppen morgonsoffa med vänskaplig magi

Vänskap och entreprenörskap var temat på höstens första morgonsoffa då Urban Wallin och Yvonne Ryding var huvudgäster. Anrättningen kryddades också med stjärnskottet Ellen Victoria, ett namn att lägga på minnet.
Som vanligt var Julia Rosqvist programvärd och hon hade denna gång magikern, underhållaren och stå-upp-komikern Carl Tillenius som sin sidekick.
Först ut som gäst var Urban Wallin, som nyligen tillträdde som verksamhetsansvarig för Nyföretagarcentrum i Eskilstuna men som också varit programchef på Skansen, vd för Parken Zoo och vd för Home Hotel Bolinder Munktell (som det hette då). Idag driver han också eget företag där han coachar och utvecklar ledare.
När Urban kommer in visar det sig att han och Carl känner varandra sedan gammalt.
- Ja, Carl jobbade hos mig i samband med att vi öppnade hotellet, 1988. Han jobbade i köket. Det var därigenom som jag fick nys om att han var bra på att trolla och sedan när jag jobbade på Parken Zoo så var det jag som fixade hans allra första gig. Det är faktiskt sant, säger Urban och konstaterar samtidigt som han slår sig ned i soffan:
- Han var inte så bra på frukost, men desto bättre på att trolla!...
Snabbt glider samtalet in på tiden med Allsången när Urban var programchef på Skansen.
- Jag var med hela tiden med Måns. Det finns ett par saker som svenska folket bryr sig extremt mycket om. Det är vem som är allsångsledare och vem som läser Ring, klocka, ring. Jag var ansvarig för båda!
Julia frågade vad den viktigaste egenskapen en ledare måste ha och Urban svarade:
- Mod, och då gäller det inte bara mod att kunna ta de stora striderna utan också mod i vardagen. Ledarskap är inget som man lär sig från dag ett utan det är något som man måste träna på och då underlättar det att vara orädd, men naturligtvis på ett ödmjukt sätt.
När det gäller nya uppdraget på Nyföretagarcentrum säger Urban:
- Småföretagandet är lågt och här finns det mycket att göra, manegen är inte krattad direkt i en stad med en tradition av stora industriföretag. Men det vi ser är att tillväxten sker i de små företagen, det är där det växer och där har Nyföretagarcentrum en stor roll att spela för att få fler personer att starta och driva företag. Vi ska ragga duktiga entreprenörer till stan, helt enkelt!
Urban är också God man åt en kille som är ”ensamkommande flykting”. Nu har Sayed varit i Sverige i två år och vet fortfarande inte om han får stanna.
- Han vill bli bioingenjör och det kommer han att bli, bara han får fortsätta sitt liv här i Sverige.
En av de allra första gästerna i morgonsoffan sedan starten för åtta år sedan (!) var Yvonne Ryding, en gång i tiden Miss Universum, men sedan många år tillbaka entreprenör med ett eget märke inom området skönhetsprodukter. Nu gjorde hon comeback i soffan med bravur. Urban berättade att det faktiskt var hon, som en av hans allra närmaste vänner, peppade honom att ta det nya jobbet på Nyföretagarcentrum.
- För mig innebär vår vänskap trygghet. Hon har gett mig råd i stora beslut men också gett mig en spark där bak, när jag har behövt det, sa Urban.
Men när han hade lämnat Yvonne Ryding som referens till rekryteraren i samband med att han sökte jobbet, fick han en konstig blick.
- Precis som om jag vore starstrucked!
När Yvonne kliver in på ”scenen” så visar det sig att sidekick-Carl haft henne som assistent – på den första Eskilstunabåten. Det var när han trollade, men Carl lugnade publiken:
- Det blev aldrig någon itusågning…
Publiken får reda på att Yvonne har bott i Mälarbaden, att man inte ska ge sig ut i skidbacken med henne och att hon har en tuff sida – när hon sätter den sidan till.
Kändisskapet och titeln som Miss Universum har både gett fördelar och nackdelar i karriären som entreprenör. Men efter 20 år finns hennes märke YR fortfarande och tar marknadsandelar.
- Det har varit upp och ner och fram och tillbaka. Att jag hade varit miss Universum var rött flagg för vissa men på något sätt lärde jag mig att hantera och navigera i det. Det har faktiskt varit skitkul att ha fått vara lite ’rolemodel’ och ha fått visa att det går att vara kvinna, entreprenör och starta ett företag med tillverkning i Sverige, där innehållet i produkterna är vegetabiliskt uppbyggda.
Ellen Victoria spelade två inslag under soffan, en i början och en i slutet. Men hon fick också berätta lite om vem hon är inför publiken på Munktell Scince Park.
- Jag har flyttat till Stockholm nu men min mamma kommer från Eskilstuna. Jag har annars bott i Tyskland, Schweiz, Barcelona och England.
I tyska Idol kom Ellen Victoria med i topp 20. Senast har hon pluggat drama och musik i England och tänker sig en karriär inom musikal- och teaterbranschen.
- Då är ju det här ett bra tillfälle att visa upp sig, replikerade Julia och Urban var snabb på den bollen och frågade Ellen Victoria:
- Kör du eget företag? Om inte – så kan vi hjälpa dig med det!
Carl körde också ett magiskt nummer med alla tre personerna i soffan samt Julia, där en kortlek var inblandad.
- Ser ni vad Carl gör nu, sade Yvonne och tillade:
- Han bygger sitt varumärke.
Carl replikerade blixtsnabbt:
- Vet ni vad Yvonne gör nu – hon tar över showen!
Ungefär i den stilen gick första soffan som också bjöd på intressant information om Sparbanken Rekarnes service när det gäller juridiska frågor både för privatpersoner och företag, Joachim Sorbe från Affärsliv berättade om läsvärda artiklar i senaste numret och så blev det en hel del mingel både innan och efter soffsnacket – med god frukost från Elite som pricken över det berömda i:et.

Se fler bilder från morgonsoffan på vår FB sida >>

Nästa morgonsoffa äger rum den 9 november.